Mi lesz veled ózdi kézilabda?

Megosztás

Képes-e egy fideszes politikus csődbe vinni egy városi sportcsapatot? Egy olvasónk levele ezt állítja az ózdi kézilabda klubról. A Borsod24 megkérdezte az illetékeseket.

A szerkesztőségünkbe érkezett vélemény azzal a ténymegállapítással kezdődött, hogy az ÓAM-Ózdi KC férfi kézilabda csapata már zsinórban a kilencedik mérkőzését vesztette el a bajnokságban: valamennyi összecsapásban alulmaradt az együttes. Az író a vereségsorozat mögött politikai kapcsolatot vélt felfedezni.

„Nyáron jelentős változás történt a klub életében: a felnőtt csapat működtetésére létrehoztak egy Kft.-t, amelynek a vezetője a fideszes városvezetés idején kabinetvezetőként dolgozó Vitális István lett. Szépen nekilátott a munkának. Bár a közösségi médiában történő megnyilvánulásai a sikertelenség kapcsán megdöbbentőek. Alig néhány évvel azután, hogy újra lehetőséget kapott érdemi pozíció betöltésére, már arra veszi a bátorságot, hogy korábbi játékosokat, és évtizedek óta a csapat mérkőzéseit látogató személyeket helyre tegyen, rendre utasítson a közösségi média nyilvánossága előtt” – vezeti fel a problémát a levél írója.
„Az emberek megunták. Vitális István próbálkozott egy másik klubnál, de amikor közölte a fizetési igényét, inkább megváltak tőle. Jött a kézilabda. Hosszú hónapokon keresztül kuncsorgott a korábbi vezetőknél hogy segítsenek neki. Elérte a célját, most pedig őket ekézi, őket akarja sárba taposni. Ezek ismeretében talán már mindannyian bánják, hogy a hóna alá nyúltak” – folytatódott az ózdi helyzetjelentés.

A politikusból lett sportszakember

A témában bennfentes olvasónk szerint Vitális István az előző klubvezetést teszi mindenért felelőssé valamint a város önkormányzatát.

„Azokat a személyeket hibáztatja, akik évekkel ezelőtt átadták a jelenlegieknek a stafétát, és azokat az embereket, akikkel szorosan együttműködve nagyon sok fejlesztés megvalósult korábban a sportcsarnokban. Mindezt úgy tették, hogy a minőségi NB I/B-s felnőtt csapat és a folyamatosan fejlődő utánpótlás biztosítva volt. Korábban az önkormányzattal közösen vitték végig a sportcsarnok 300 millió forintos felújítását, a klub pályázatát elnyerve készült el az új sportborítás, amit jelenleg is használnak a csapatok. Új eredményjelzőt telepítettek a sportcsarnokba, de javult a létesítmény körüli közvilágítás és a wi-fi rendszer is akkoriban épült ki. Az egyesület kisbuszokat pályázott és vásárolt meg, a felszerelés a gyerekeknek biztosítva volt és olyan országos szinten is színvonalas utánpótlás tornákat rendezett, amelyek azóta elsorvadtak” – folytatódik a levél.

A levélíró hosszasan kitért a klub finanszírozási problémáira, hozzátéve, azért van az egyesületnek a bevételi oldalon is jegyezni valója, hiszen az Ózdi Acélművek Kft. az önkormányzat kezdeményezésére lassan egy évtizede nyújt támogatást. Ennek az összege nem nyilvános, olvasónk szerint azonban több millió forintról van szó.

„Nyilvános adat azonban, hogy az Ózdi Kézilabda Club a 2023/2024-es szezonra az utánpótlás feladatok ellátására 61 666 023 forintot, az újonnan létrehozott kft. pályázatán pedig további 19 330 351 forint TAO feltöltési lehetőségben részesült. Tehát a kasszában azért van, vagy lesz pénz. Egy évvel korábban a klub pályázata 57 934 783 forint, két esztendővel ezelőtt 66 712 997 forint, három szezonnal korábban pedig 93 980 197 forint volt, ezen kívül jön a fő támogató által biztosított összeg, és az önkormányzati támogatás” – fogalmaz a levél. Írója bízik benne, hogy ez a folyamat megállítható, és az ózdi embereknek megmarad a szórakozásuk, a gyerekek sportolási lehetősége pedig továbbra is biztosítva lesz és „a korábban dicsőségesebb szezonokat megélő klub legalább a stagnálást fenn tudja tartani”.

A sportcsarnok, amely mostanában nem sok örömet tartogat az ózdi szurkolóknak

Az ügy kapcsán megkerestük az ÓKC vezetőségét is, akik a következőképpen kezdték a választ:

„A kommunikációval kapcsolatos kritikákra reagálva szeretnénk leszögezni, hogy Vitális István, utánpótlás technikai vezető kollégánk, mint magánember válaszolt az egyesület közösségi oldalán megjelent bejegyzések alatt. Hozzászólásaiban több problémát is felvetett. Vitális István a jelenlegi vezetőséget egy szóval se okolta, sőt elismerően írt az erőfeszítéseinkről, jó a munkakapcsolatunk. A korábbi vezetőség felelősségét veti fel. Az ózdi önkormányzat sport keretből adott támogatása jelentősen csökkent idén”.

Úgy vélik, a klub finanszírozása negatívan változott az elmúlt években, ez pedig több dolog együttes hatásának a következménye.

„A múlt negatív pénzügyi örökségei (hitel, visszafizetések), az infláció, az energiaárak jelentős emelkedése, az egyes támogatások csökkenése együttesen komoly finanszírozási kihívások elé állítja a klubot. A kft. idén kezdte meg a működését, alapítója 100 százalékban az egyesület. A stratégiai döntéseket, többek között a játékoskeret kialakítása, az egyesület vezetősége hozza, a kft. munkatársai legfőképpen technikai feladatokat látnak el. Ezen munkájukat jól végzik.”

A sportvezető korábban önkormányzati képviselőként is dolgozott

Az ÓKC vezetősége a vesztes széria mögötti okokról is beszélt portálunknak.

„Mivel teljesen új csapatot kellett építeni, ezért nem néhány meccs alatt fogjuk tudni elérni az osztály szintjét. Kilenc új játékos beépítése akkor sem menne egyszerűen, ha tapasztalt, sok csatát megvívott sportolók érkeztek volna. Ehhez képest a tavalyi teljes keretünk pályafutásuk alatt elért, első- és másodosztálybeli góljainak száma 3100 gól volt, az ideinek mindössze 1000 gól, ami jól mutatja, hogy mennyire elmaradunk minőségben egyelőre. Ez egy hosszú távú építkezés, amely több évet fog igénybe venni, de sajnos a nyáron tudomásul kellett vennünk, mind vezetőknek, mind edzőknek, hogy a közel 10 év alatt felhalmozott adósságok lerombolták nagyrészt azt a munkát, melyet az elmúlt 3 év alatt végeztünk”.

Hozzáteszik, az önkormányzat felelősségét nem firtatja a klubvezetés.

„Az tény, hogy a kapott összeg csökkent, ami nem javítja a lehetőségeket, de köszönjük a támogatást, és a jövőben is számítunk rá! Összegezve: a múlt pénzügyi örökségei kötött pályára teszik a jelenlegi finanszírozási helyzetet, ami jelentősen kihat a nagy csapat eredményére is.”

“A vezetés a szakvezetéssel együtt válaszút előtt állt: a gazdasági stabilitást, és ezzel együtt az ózdi kézilabdázás hosszú távú érdekeit, vagy a rövidebb távú sportszakmai célokat helyezze előtérbe? Az első mellett döntöttünk” – hangoztatja válaszában a klub irányítása.

Cikkünk keltekor a kézilabda NB I/B férfi mezőnyének tabelláján az ÓKC jelenleg 9 vereséggel és 0 ponttal áll az utolsó helyen

Fotó: ÓKC, Vitális István Facebook

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek